Zdravilna olja

OREHOVO OLJE

 

 VPLIV OREHOVEGA OLJA NA KOŽO

 

 Orehovo olje je akumulator kislin. Ko ga namažemo na kožo, se sproži reakcija med oljem in kislinami, ki so prisotne na koži. Reakcija je hladna, hladi kožo in nastane lužina, ki daje koži vlažnost.

Orehovo olje penetrira tudi v globlje predele kože in se spreminja v lužino, saj se vse beljakovine, ki so kisle začnejo spreminjati v lužino.

http://temp22.element.si/media/SlikeIT/Thumbs/Thumbs/orehovo-olje.jpgKoža nabrekne in daje videz mladosti. To je samo optično.

Koža namazana z orehovim olje hitreje propada, alkalnost pa daje veliko hitrejše in boljše pogoje za obnovo. Pretočnost v koži je veliko večja in tudi obnova hitrejša. Maščobe v podkožju se v stiku z orehovim oljem spojijo v alkalno spojino, ki na toploti višji od 36 stopinj Celzija razpada, zato se maščoba resorbira in se z ostalimi lugi izloči z urinom, kot neškodljiva.

Celulit se v stiku z orehovim oljem skrči in postaja alkalen, kar je pogoj, da se izloči z urinom.

Orehovo olje je največji čistilec strupov, saj se strupi v stiku z oljem nalužijo. Če smo v stiku s slano vodo je učinek še večji in strupi se odplavijo v kri, jetra in iz telesa. Naoljena koža je mehka, vlažna in hladna, zato se obnavlja hitreje. V stiku s soljo je učinek trikrat večji.

Če kožo mažemo stalno vsaj 1 mesec, se obnovijo vse tri plasti kože, počisti se podkožje in ustvari se najboljši pogoj za delovanje energijskega sistema.

Energija je moč hranjenja ožilja. Koža je po enem mesecu mazanja z orehovim oljem obnovljena, napeta, brez gub.

Če so gube še prisotne, so obstoječe močno zmanjšane.

Zagotovo je to najboljša obnova vseh treh plasti kože. Koža raste v telesu, v tretji plasti, zato je zelo bistveno, kakšen je pretok energije v vseh treh plasteh kože in kakšna je cirkulacija. Kapilarni sistem kože je odgovoren za delovanje celega telesa. Če kožo naoljimo z orehovim oljem se to spaja s kislinami, ki jih izločajo žleze v koži. Žleze v koži so povezane z limfnim sistemom in z bezgavkami. To je najbolj naraven način čiščenja kože in jeter.

Če se umivamo z mili, ki so kisla ( Ph pod 7 ), se čiščenje kože zavre ali popolnoma ustavi. Koža se tanjša, greje in prej ali slej se začnejo težave s pljuči in črevesjem. Sol na kožo je odličen hladilec kože, čistilec in tudi hitro spremeni kislost kože v alkalnost toda le na površju. Če hočemo globlje očistiti kožo je najboljši način z orehovim oljem, ki se spoji s kislinami v koži in nastanejo biorazgradljivi lugi. Lužine se preko krvi izločijo z žolčem, urinom in preko črevesja.

 

KAJ STORI OREHOVO OLJE OŽILJU

 

Ko namažemo orehovo olje na kožo se najmanjše žilice – kapilare ohladijo. Pretok krvi skozi kapilare je hitrejši, prav tako skozi celice. Čiščenje celic je hitro in njihova obnova tudi. Obloge v samem kapilarnem sistemu se začnejo razkrajati in odvajati, vene se zožijo in cirkulacija se izboljša. Začne se čiščenje od kože proti trebuhu.

Vsa kri iz kože prehaja v sistem preko pljuč, srca, v črevesje, zato se koža čisti preko žolča, notranji organi pa preko kože.

OREHOVO OLJE NA LASE IN LASIŠČE

 Z nanosom orehovega olja lasišče postane mehko in prožno, zato se tudi lasje hitreje obnovijo, ker je lasišče hladno. Lasje, ki so izpadli in je poškodovana lasna korenina, se obnovijo. Začnejo rasti temnejši in debelejši lasje, kar narekuje hitrejši pretok energij. Lasišče postane hladno in v roku dveh mesecev popolnoma ozdravi. Lasje začnejo rasti tudi tam, kjer nikoli niso zrasli, to je na mestih, kjer je bila poškodovana že od rojstva. Lasje, ki zrastejo po mazanju z oljem so bolj zdravi, obstojni in zelo temni z modrim leskom, zato jih opazimo takoj, ko pričnejo rasti.

Drugod po telesu se dlakavost ne poveča, ker je temperatura kože drugačna. Lasje in lasišče, kvaliteta las in toplota lasišča sta odvisna od pravilnega delovanja jeter, ledvic in črevesja.

OREHOVO OLJE JE NAJBOLJŠE TUDI ZA SONČENJE

 Orehovo olje je samo po sebi odlično za sončenje, ker ščiti vrhnjico kože tako, da jo ohladi. Ta tudi še isti dan odmre in se lušči šele tretji ali četrti dan. Ta mrtva plast je zaščitni faktor za vse plasti kože, ker ne prepušča žarkov.

Po treh ali štirih dneh zraste nova plast kože do take mere, da je sposobna obrambe in tudi hormonov je dovolj, ker je koža hladna. Melanin se zelo hitro kopiči v koži, saj je obščitnična žleza obveščena že prvi dan, da je v koži ogromno toplote. Ta toplota se akumulira v celicah kože in ustvarja melanin z razpadom fibroznih vlaken kože.

To je proces zaščite, ki je naraven in je odličen za regulacijo vseh plasti kože in tudi bezgavk, ki se zelo popravijo z tem melaninom. Bezgavka se z melaninom tako okrepi, da je sposobna opravljati svojo funkcijo kot, da še nikoli ni bila bolna. Če je bezgavka poškodovana od kemoterapije ali od drugih strupov se ponovno obnovi. To pomeni, da se popravi obrambni mehanizem.

Melanin prenese višje temperature in skrbi, da se kapilarni sistem kože hladi hitreje. Hitreje zato, ker kopiči insulin v celici, kar sproži hitro krčenje venoznega kapilarnega sistema in hladi celico, da ta dela boljše.

Orehovo olje lahko uporabljamo samo kot samostojno olje in to kot olje z najvišjim zaščitnim faktorjem.

Priporočljiva uporaba orehovega olja za :

 • Pomaga pri ohranjanju gibčnosti sklepov, revmatičnemu vnetju sklepov in za zmanjšanje bolečin, izzvanih z vnetij sklepov
 • Olje iz orehovih jedrc ima tudi veliko vitamina E, ki je naravni antioksidant in ščiti žile pred staranjem ter pred kuperozo kože (pokanje žil)
 • Ščiti žile pred predčasno poapnitvijo in staranjem
 • Olje blaži srbečico, prhljaj, kožo vlaži, blaži opekline, blagodejno vpliva na želodčno kislino, blaži bolečine ust ter zlate žile
 • Zdravi luskaste ekceme, akne, lišaje, in druge kožne bolezni

OREHOVO OLJE V PREHRANI:

 • Vsebnost omega -3 maščobnih kislin, ki jih vsebuje orehovo olje pozitivno vplivajo na zdravljenje kroničnega bronhitisa in pljučnega edema pri kadilcih in bivših kadilcih
 • Pomaga pri ohranjanju gibčnosti sklepov, revmatičnemu vnetju sklepov in za zmanjšanje bolečin, izzvanih z vnetij sklepov
 • Orehovo ne vsebuje holesterola, ki povečuje nevarnost za pojav ateroskleroze in njenih zapletov, kot so možganska kap, naravno orehovo olje pa ščiti pred boleznimi srca in ožilja, predvsem pred možgansko in srčno kapjo
 • Ščiti žile pred predčasno poapnitvijo in staranjem
 • Olje naj bi ščitilo živčne in možganske celice ter arterije pred oblogami, delovalo naj bi tudi rahlo odvajalno, z njim so včasih zdravili ledvične kamne, otročnice pa so ga jedle za boljše mleko, izboljševal pa naj bi tudi krvno sliko
 • Študije so pokazale, da redno uživanje orehovega olja zniža stopnjo umrljivosti zaradi ishemičnih bolezni srca in miokardialnega infarkta ter znižuje raven holesterola v krvi
 • ·         Uporablja se tudi za hujšanje. 3x dnevno po tri čajne žličke olja(pred obrokom)  odplakne tudi odvečne kilograme

 

 

LEŠNIKOVO OLJE

 Aktivno  lešnikovo olje je bogat vir vitaminov in proteinov. Olje deluje pomirjajoče, spodbuja obnavljanje kože in izboljšuje njeno strukturo.

http://www.agropress.org.rs/files/lesnik.jpgOlje je svetlo jantarne barve in zelo lahko. Odlično se meša z drugimi olji. Uporabite pa ga lahko tudi samostojno ali v kombinaciji z eteričnimi olji. Zaradi svoje viskoznosti se hitro vpije v kožo in ne pušča madežev.

Olje izdatno nahrani kožo, jo neguje in ščiti pred zunanjimi dejavniki, mehča in gladi suho hrapavo kožo ter varuje pred izsušitvijo. Koža je po uporabi olja ponovno svilnato mehka in sijoča.

V lešnikih je okoli 60 odstotkov maščob, 13 beljakovin, 10 odstotkov sladkorjev, vitamini skupine B (B1, B6) in E, rudninsko bogastvo ‒ od velikih količin kalija in kalcija (več kot 200 mg na 100 g plodov, saj skoraj toliko kot v mandljih), fosforja in magnezija, sorazmerno velike količine železa, kar 4 mg na 100 g plodov, in prav majhne količine mikroelementov, med njimi so tudi selen, stroncij, bor in molibden.

Priporočljiva uporaba Lešnikovega olja:

 • Deluje pomirjajoče, spodbuja obnavljanje kože in izboljšuje njeno strukturo
 • Vlaži kožo obraza in telesa, zadržuje vlago ter deluje rahlo adstringentno, saj zožuje površinske krvne žilice in ohranja kožne celice zdrave ter močne
 • Olje blagodejno deluje na suho, utrujeno in zrelo, vneto, ter aknasto kožo
 • Pospešuje prekrvavljenost kože in se pogosto uporablja za nego mastne kože, je dobra osnova za masažna olja, s katerimi želimo blažiti bolečine v mišicah
 • Z njim lahko blažimo razdraženo kožo zaradi nošenja plenic in suhi ekcem

LEŠNIKOVO OLJE V PREHRANI:

V njih je okoli 60 odstotkov maščob, 13 beljakovin, 10 odstotkov sladkorjev, vitamini skupine B (B1, B6) in E, rudninsko bogastvo ‒ od velikih količin kalija in kalcija (več kot 200 mg na 100 g plodov, saj skoraj toliko kot v mandljih), fosforja in magnezija, sorazmerno velike količine železa, kar 4 mg na 100 g plodov, in prav majhne količine mikroelementov, med njimi so tudi selen, stroncij, bor in molibden.

Zaradi svoje hranilne celostnosti pomagajo izravnavati prehransko pomanjkanje in uravnavajo presnovo; zaradi boljše presnove se tudi sestavine hrane bolje izkoristijo, manj odvečnih maščob se nabira v telesu, poleg tega telo ne obremenjuje toliko odpadnih snovi.

 • Pozitivno vpliva na prebavo in odpravlja črevesne zajedalce, še posebno je primeren v prehrani pri adolescentih, starejših ljudeh, nosečnicah in diabetikih
 • Zaužijemo ga 3x dnevno/čajna žlička

 

 

OLJE GROZDNIH PEŠK

http://www.bodieko.si/foto/2012/01/grozdje.jpg

Hladno stiskano olje grozdnih pečk s svojo visoko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin spodbuja delovanje kože, krepi njeno vitalnost ter ji daje sijoč in naraven videz.

Lahko olje kože ne masti in se hitro vpije, je hranljivo, bogato z vitamini A in E ter drugimi sestavinami, ki znatno prispevajo k učinkoviti negi kože. Pospešuje njeno obnovo, zadržuje vlago in jo dodatno vlaži. Aktivne sestavine grozdnih pešk delujejo kot antioksidanti, ki kožo pomlajujejo in zavirajo proces staranja ter jo ščitijo pred zunanjimi škodljivimi vplivi.

Zaradi dobrodejnih lastnosti je olje priljubljeno za masaže. Lahko ga mešate z drugimi osnovnimi olji in tako obogatite dobrodejno nego kože. Koža bo po uporabi svilnato mehka, gladka in prožna. Pri negi las dodajte nekaj kapljic olja grozdnih pečk naravnemu šamponu, saj lasem vrača sijaj, jih krepi in omogoča lažje česanje.

 

Priporočljiva uporaba olja Grozdnih pešk:

 • Uporablja se pri zdravljenju in preprečevanju obolenja žil ter motenj v krvnem obtoku, vključno s težavami z venami, varicami, aterosklerozo in  boleznimi perifernega ožilja
 • Je močan antioksidant (visoka vsebnost vitamina E in C), krepi stene ožilju, daje tonus ožilju, krepi tonus ven ter zmanjšuje vazodilatacijo (razširjenost) kapilar
 • Proti starostnim lisam in pegam, denzifinicira mastno kožo
 • Ima visoko vsebnost  omega 6 in omega 9 maščobnih kislin, pospešuje tvorbo kologena in s tem povečuje elastičnost kože, znižuje holesterol
 • POZOR: ne smemo piti ali mazati olja, če smo pod vplivom alkohola ali droge, ker je v tej kombinaciji močno poživilo
 • Olje je primerno za pripravo solat, kuhanje, cvrtje, pečenje, pri segrevanju se ne tvorijo prosti radikali, ojača aromo jedi ter se lepo kombinira z zelišči in začimbami
 • Pospešuje cirkulacijo sistema in pomaga pri obnavljanju kože po uničenju zaradi UV žarkov, učinkuje proti staranju in nastajanju kožnih gub
 • To olje je zdravo in v svetu poznano iz antičnih časov
 • Olje iz grozdnih pešk uporabljajo tudi mojstri, ki izdelujejo glasbene inštrumente, kot tehnično olje, uporabljajo ga za zaščito lesa iz katerega ročno izdelujejo violine
 • Kožo mehča, glasi in je ne pušča mastne, zmanjšuje strije
 • Olje je nestrupeno in hipoalergijsko (ravno zaradi teh dveh lastnosti se pogosto znajde v kozmetičnih preparatih, še posebno za nego poškodovane kože, saj naj bi deloval regenerativno, dober je tudi za nego kože okrog oči
 • Ker je olje hitro prebavljivo in ker znižuje holesterol je primerno za dietno prehrano
 • ZAUŽIJEMO GA TRIKRAT DNEVNO ČAJNO ŽLIČKO

Nove študije so pokazale, da se je pri kadilcih, ki so štiri tedne trikrat dnevno jemali olje grozdnih pešk, znižalo tveganje za pojavljanje slabega holesterola in bolezni srca in ožilja. Pri prvih študijah (na treh bolnikih s pankreatitisom oz. vnetjem trebušne slinavke) je olje grozdnih pešk bistveno zmanjšal pogostost in jakost bolečin v trebuhu, potem ko simptomov ni moglo odpraviti nobeno drugo zdravilo

Laboratorijske študije so pokazale, da olje iz grozdnih pešk preprečuje razvoj raka na dojki, želodcu, debelem črevu, prostati in pljučih ter kožnega raka. Ugotovili so tudi da olje pomaga obnavljati, od kemoterapije, poškodovane celice jeter. Nastanek raka ravno tako zavirajo antioksidanti, ki jih je tu v obilju

Blagodejen učinek ima olje grozdnih pešk tudi na nekatere druge tegobe, kot so bolezni, povezane s cirkulacijo. Služi lahko tudi za uravnavanje krvnega sladkorja ter odpravljanje slabljenja vida zaradi starosti. Izboljševati pomaga tudi nočni vid in fotofobijo oz.  občutljivost na svetlobo. Poleg tega pa je učinkovit tudi za blaženje različnih alergij in astme

  

MARELIČNO OLJE

 

http://www.plivazdravlje.hr/?plivahealth%5Bsection%5D=IMAGEmanager&plivahealth%5Baction%5D=getIMAGE&plivahealth%5Bid%5D=18648&plivahealth%5Bsize%5D=193&Ali ste vedeli, da je bilo na Kitajskem že pred 5000 leti marelično olje kot lepotilna skrivnost, poznano je le cesarjem in cesaricam. Že takrat si je prislužilo ime – vir pomlajevanja – saj vsebuje številne naravne sestavine, ki so za kožo izredno dragocene. V tistih časih so ga cenili kot pomlajevalni dar narave, ki čudežno pripelje do lepote.

Danes so ta žlahtni madež ponovno odkrili in iz olja mareličnih koščic izdelujejo senzacionalni preparat za zaščito in nego kože. Če imate hudo spremenjeno, zgubano, izsušeno ali nečisto kožo, bo potrebno vse te ohlapne kožne celice ponovno oživiti, da bodo sposobne sprejemati vlago in žlahtne učinkovine. V kožnih celicah se blagodejne sestavine uskladiščijo in nemudoma zaščitijo kožo pred vremenskimi učinki in prezgodnjim staranjem.

Tako na naravni način dosežete, da utrujena koža v najkrajšem možnem času znova pridobi žametni videz marelice.

Naravne sestavine v mareličnem olju igrajo izredno pomembno vlogo pri regeneraciji kože, saj preprečujejo nastanek gub. Pravzaprav celotni postopek zasučejo v obratno smer;

izrazitejše gubice preprosto zgladijo, saj v izsušene kožne celice dovajajo nove hranljive sestavine in več vlage ter s tem kožnim celicam dajejo tudi večjo prožnost. Tako pride do opazne zgladitve gubic okrog oči, okrog ust, na licih, vratu in čelu.

Priporočljiva uporaba Mareličnega olja: 

 • Zaradi hranljivih in vlažilnih sposobnosti je dober za zaščito kože‒   Primeren je za občutljivo, suho in starajočo se kožo, ter pomaga pa tudi pomiriti vnetja in zaustavlja proces staranja kože
 • Za mehčanje suhe in poškodovane kože
 • Uporablja se za abrazijo kože
 • Zaradi svoje fine sestave in hranilnih lastnosti ga uporabljamo za odpravljanje gubic ter poživitev polti, primeren je za masažo obraza in vratu
 • Olje mareličnih pešk se od drugih olj razlikuje po tem, da so nanj le redki alergični, zato ga lahko brez skrbi uporabljamo celo okoli oči. Je stabilno, zato ga pogosto uporabljajo v kozmetiki
 • Zmanjšuje hrapavost, popokanost in razdraženost kože ter povečuje njeno elastičnost

 

 http://www.nikel.si/upload/tbl_sastojci/badem_amygdalus-dulcis_165552.jpgMANDLJEVO OLJE

 

Hladno stiskano mandljevo olje je bledo rumene barve, skoraj brez vonja in ima izvrstne blažilne učinke. Olje vsebuje veliko rudninskih snovi, vitamine A, B1, B2, B6 in E. Mandljevo olje lahko kombinirate s katerimi koli drugimi izdelki za nego kože.

Mandljevo olje je eno najbolj zaželjenih olj pri aromaterapiji. Ima sladek vonj in je večkrat uporabljen tudi kot osnova drugim vonjem.

Priporočljiva uporaba Mandljevega olja:

 • Mandljevo olje je eno najbolj uporabljano olje v aromaterapiji
 • Kožo ščiti, mehča, hrani, pomirja in blaži vnetja
 • Lajša tudi srbenja, ki jih povzročijo ekcemi, luskavica in dermatitis
 • Z nanosom mandljevega olja na kožo povečamo cirkulacijo, s čimer vplivamo na termoregulacijo celega telesa
 • Primerno je tudi za nego nosečniškega trebuščka in preprečitev nastajanja strij
 • Je zelo priporočljivo za nego nežne kože dojenčka
 • Uporabljamo ga za vsakodnevno nego kože
 • Kožo čisti in naredi tanek film, ki preprečuje izsušitev in trenje kože, zato je priporočljiva uporaba predvsem v pregibih kože
 • Sodi med odlična olja za sprostitev
 • Uporablja se za nego lasišča in las, slednjim povrne sijaj, izsušenim in poškodovanim lasem povrne vlago in mehkobo
 • Olje ima znane pomirjevalne učinke in mehča kožo, ob redni uporabi pomaga uravnovesiti vlago v koži
 • To je najboljša krema za oči kar jih je. Vsak večer ga nanesite okoli oči in tako preprečite nastanek gubic in zmanjšate temne kolobarje okoli oči
 • Za nego razpokane in razdražene kože
 • Znan je kot regenerator za lase in teme, neguje in rezgenerira kožo
 • Zaužijemo ga 3x dnevno/čajno žličko

 

 

LANENO OLJE

http://www.cosmopolitan.si/media/cache/upload/Photo/2011/11/09/laneno-olje-seme_i420x420.jpg

Laneno olje se pridobiva iz lanenih semen. Sveže, nepredelano laneno olje se uporablja v prehrani kot nadomestek  za druga rastlinska olja, predelano in v kombinaciji z raznimi aditivi pa je primerno tudi kot osnova za oljne barve in loščilo za les. Slednjemu po domače pravimo tudi firnež in dejansko ni primerno za uživanje. Laneno olje v prehrani je odličen vir dveh esencialnih maščobnih kislin, nujno potrebnih maščobnih kislin, ki jih človeško telo ne more proizvesti samo, zato ju je treba zaužiti s hrano: linolne in linolenske kisline. Laneno olje vsebuje 50% - 60% linolenske (omega-3) in približno 17% linolne kisline (omega-6).

Poleg izdatne količine esencialnih maščobnih kislin laneno olje vsebuje tudi skupino snovi, fitoestrogenov, imenovanih lignani. Lignani delujejo kot antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da naj bi imeli preventivne učinke pred pojavom rakavih obolenj.

Laneno seme zagotavlja kar 75 do 800- krat več rastlinskih vlaknin in balastnih snovi kot katera koli druga vrsta rastlinskega vira. Vlaknine v lanenem semenu so iz vrste fitoestrogenov, naravnih estrogenov, ki sodelujejo v metabolizmu estrogenov – ženskih spolnih hormonov. Raziskovalci zatrjujejo, da vlaknine pri ljudeh znižajo nivo estrogena, in sicer z blokado encimov, ki so udeleženi pri gradnji estrogena v telesu.

Priporočljivo je, da zaužijemo eno do tri velike žlice lanenega olja na dan ali eno žlico olja na vsakih trideset kilogramov človekove teže, najbolje umešanega v beljakovinskem napitku ali nemastni skuti. Ob dieti se priporoča tudi sedem žlic lanenega olja dnevno. Za laneno olje velja, da je zelo občutljivo na visoke temperature, svetlobo in kisik. Če ga dodajamo v prehrano, ga moramo obvezno kombinirati z večjimi količinami antioksidantov (vitamin C, E, selen….).

Več kot tri žlice lanenega olja na dan smemo jemati le kratek čas, sicer se lahko pojavijo druge težave (porušeno razmerje med omega-3 in omega-6).

PRIPOROČLJIVA UPORABA LANENEGA OLJA

 • Zaradi izredno visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3 učinki uživanja lanenega olja pozitivno vplivajo na:
 • Preprečuje lepljivost krvnih ploščic
 • Je pomemben regulator krvnega obtoka in prekrvitve, imunskega sistema in presnove maščobe
 • Zelo pomembno vlogo ima tudi kot osnovna substanca za sintezo prostaglandinov, hormonov, ki vplivajo na zmanjšanje holesterola in trigliceridov v krvi, preprečujejo zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov ter tako zmanjšujejo nevarnost ateroskleroze in srčnega infarkta
 • Normalizacija razmerja med HDL in LDL holesterolom
 • Znižanje krvnega tlaka
 • Omilitev simptomov artritisa in osteoratritisa
 • Zmanjšanje možnosti pojava raka na prsih in raka črevesja
 • Zmanjšanje hitrosti rasti rakavih celic
 • Preventiva in pomoč pri depresiji, zmanjšanje simptomov Kronove bolezni
 • Za preprečevanje in zdravljenje srčnih bolezni ter lajšanje vrste vnetnih obolenj in s hormoni povezanih težav, vključno z neplodnostjo
 • Laneno olje vsebuje tudi snovi, imenovani lignani, ki imajo pozitiven učinek na hormone, utegnejo pomagati tudi v boju proti raku, bakterijam, virusom in glivicam
 • Pomaga tudi pri angini pektoris
 • Laneno olje vsebuje rastlinske estrogene – fitoestrogene -, ki posnemajo ženski spolni spolni hormon estrogen, zato laneno olje ugodno vpliva na menstrualni ciklus, saj uravnovesi telesne količine estrogena in progesterona
 • Pripomore k boljšemu delovanju maternice, zato zdravi težave z neplodnostjo
 • Pomaga tudi lajšati simptome menopavze, kot so vročinski oblivi
 • Izkazalo se je dokaj obetavno pri zdravljenju moške neplodnosti in težavah s prostato

 

Laneno olje jemljite s hrano, saj izboljša njegovo absorpcijo telo. Lahko ga tudi pomešate s sokom, jogurtom, skuto ali drugimi živili oziroma pijačo

 

Za alfalinolensko kislino, katere najboljši vir je Laneno olje, velja, da ima že ob naštetih tudi zelo pozitivno delovanje na metabolizem maščob v telesu:

‒  deluje antilipogenično (zavira shranjevanje maščob v telesu)
‒  deluje antikatabolično (zavira razgradnjo mišičnrga tkiva)
‒  poveča betaoksidacijo (izgorevanje maščob v telesu)
‒  poveča občutljivost za inzulin v mišičnih celicah

 

 

SOJINO OLJE

 

http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/poljoslike/soja1.jpgSemena vsebujejo kar 40 % beljakovin, 20 % maščob, 20 % ogljikovih hidratov in 2 % lecitina. Iz semen se pridobiva olje, ki so ga v osnovi na Kitajskem uporabljali za izdelavo mil in oljne svetilke. Sojina semena so eden najpomembnejši vir olj na svetu. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem, ki ne da velikega izkoristka. Ima značilen okus in se pogosto uporablja v orientalski kuhinji. Sojine beljakovine so praktično enake kot so beljakovine v mesu ali v jajcih. Olje pa vsebuje le malo zasičenih maščobnih kislin, vsebuje pa precej linolne in linolenske kisline.

Soja ima tudi številne minerale ‒ sedemkrat več kot mleko in petkrat več kot meso. Bogata je s kalijem, železom in fosforjem, ki so za delovanje organizma zelo pomembni. Ima veliko vitaminov A, B1, B2, B6 in E, sveži sojini kalčki pa tudi vitamin C.

PRIPOROČLJIVA UPORABA SOJINEGA OLJA:

 • Pospešuje presnovo beljakovin, je lahko prebavljiva, obnavlja vezivna tkiva, pospešuje celično rast (zato deluje pomlajevalno)
 • Pomaga pri nesposobnosti koncentracije in slabem spominu
 • Poskrbi da je v želodcu več kisline in da je izkoristek beljakovin, kalcija in železa boljši
 • Ker poživlja naše celice pomaga tudi pri utrujenosti, nesposobnosti za delo in brezvoljnosti
 • Blaži živčnost in občutek strahu ter pomirja živčevje
 • Iz telesa odvaja vodo in pomaga pri hujšanju, iz organov odstranjuje maščobe
 • Blaži razna vnetja, pomaga pri slabovidnosti in povečuje spolno aktivnost
 • Soja vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki preprečujejo in zmanjšujejo odlaganje maščobe v jetrih in ožilju
 • Dobro je tudi za nego starejše kože
 • Preprečuje nastanek arterioskleroze in srčnožilnih obolenj
 • Zaradi preprečevanja skleroze pomlajuje organizem

 

 KONOPLJINO OLJE

http://www.mojaskola.me/files/os-salko-aljkovic/images/MARIHUANA.jpg

Blagodejno olje vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E ter je tako pravi hranilni balzam za negovanje kože in krepitev njene vitalnosti.

Naravno in hladno stisnjeno konopljino olje vsebuje pomembnebioaktivne sestavine, ki vplivajo na upočasnitev procesa staranja kože. Zaradi bogate vsebnosti esencialnih maščobnih kislin, še posebej gamalinolenske maščobne kisline (GLA), ki zavira izgubo vode v koži je konopljino olje odlično zanego kože in las.

Konopljino olje pripomorejo k povečanju melanina in tako ščiti kožo, z naravnimi neobdelanimi sestavinami blagodejno deluje pri različnih kožnih stanjih, spodbuja obnovo in njene naravne funkcije.

PRIPOROČLJIVA UPORABA KONOPLJINEGA OLJA:

 • -          Za suho, razpokano, aknasto  kožo
 • -          Ugodno vpliva na poškodovano, občutljivo in izsušeno kožo
 • -          Pospešuje zdravljenje opeklin in lažjih kožnih obolenj
 • -          Deluje kot naravna UV zaščita, saj maščobne kisline v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami zaščitijo kožo in jo učinkovito varujejo pred vplivi okolja.
 • -          bolezni srca in ožilja, preprečuje strjevanje krvi, rast las, regulacijo metabolizma
 • -          kronično vnetje mehurja, luskavica, vnetje sklepov, osteoporoza, alergije
 • -          reumatični artritis, predmenstrualni sindrum, diabetična neuropatija,
 • -          delovanje možganov, rast in razvoj, zdravje kosti, stimulacijo kože
 • -          vzdrževanje reproduktivnih sistemov, pomanjkanje pozornosti
 • -          GLA kot dodatek lahko podpira delovanje živcev in pomaga preprečevati bolezni živcev, ki jih povzroči diabetes
 • -          GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter
 • -          zdravi kožne bolezni, še zlasti simptome atopijskega (alergijskega) dermatitisa, saj omili srbečico, ob redni uporabi pa koža postane manj suha. Ker na kožo deluje protivnetno, naj bi bil učinkovit po terapevtskih posegih pri zdravljenju aknaste kože.

 

 

SEZAMOVO OLJE

 Sezamovo olje se uporablja tudi kot lepotni pripomoček. Veliko kozmetičnih izdelkov, ki jih že uporabljate, vsebuje sezamovo olje. Bogato je namreč z antioksidanti, ki potegnejo strupe iz vaše kože, vitamin E, lecitin in več drugih koristnih snovi. Sezamovo olje deluje antibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protivnetno. Pomaga pri mozoljavosti in ogrcih. Lahko ga na kožo nanesete čez noč ali si kožo samo očistite z njim.

http://img.enaa.com/oddelki/zdravjeInLepota/assets/product_images/bio_neoluscen_sezam_500g_SVT5648.jpgIz sezamovega olja lahko pripravite nočno kremo: pol skodelice sezamovega olja zmešajte s četrt skodelice jabolčnega kisa in četrt skodelice vode. Preden to „kremo“ nanesete na obraz, ga zmočite z vodo.

S sezamovim oljem lahko zmehčate trdo kožo na podplatih: uro pred prhanjem namažite stopala z oljem in obujte nogavice.

Dve do tri žlice sezamovega olja dodajte v kopel in potegnilo bo strupe iz kože.

Uporabite sezamovo olje namesto balzama za lase: žličko olja segrejte v dlaneh, vtrite v lase in pustite pol ure, nato izperite z običajnim šamponom. Če imate suhe in naelektrene lase, jih nahranite in ukrotite s kapljico sezamovega olja.

Poleg naštetega pa je sezamovo olje tudi naravni UV filter. Ob redni uporabi na koži obraza in telesa se izpostavljenost UV žarkom zmanjša in s tem se upočasni tudi proces staranja. Ne varuje le pred škodljivimi žarki, temveč tudi pred dimom, smogom in onesnaženim zrakom. 

Priporočljiva uporaba Sezamovega olja:

 • Vitamin E in maščobne kisline izboljšajo cirkulacijo krvi, preprečuje sivenje las, zmanjšuje pozabljivost
 • Kalcij v sezamu zaradi vezave na beljakovine deluje pomirjevalno
 • Služi kot naravni zaščitni faktor pred UV žarki
 • Preprečuje ozebline, poleti pa opekline
 • Priporočljivo je za najstnike z mastno in problematično kožo, saj ne maši por in preprečuje nastanek novih mozoljev ter nabiranje bakterij v lojnicah
 • Uporablja se tudi kot masažno olje, saj stimulira čvrstost sklepov
 • Pomaga tudi pri vnetju dlesni
 • Zmanjšuje brazgotine
 • Odličen je za lase, preprečuje izpadanje las, obnavlja podkožna tkiva, nevtralizira delovanje prostih radikalov in zavira procese staranja

 

 

SONČNIČNO OLJE

http://www.radostbivanja.org/e-trgovina/wp-content/uploads/wpsc/product_images/SONCNICNO-OLJE.jpg

Sončnično olje je bogato z vitamini A, B, D, E (tega je največ) in minerali, lecitinom in inulinom. To olje je primerno za vse tipe kože. Pomaga pri raznih kožnih nevšečnostih, kot so modrice, težave z venami, hemoroidi, aknami. Kožo naredi mehko in svilnato, jo vlaži in ščiti. Na koži ne pušča mastnih ostankov.

Sončnica je enoletna travniška rastlina in je dobila ime zaradi velikih cvetnih košaric, ki spominjajo na sonce.

Ljudska medicina uporablja živorumene obrobljene cvetove, ki jih poberejo in sušijo na temnem mestu, pa tudi zeleno listje, ki ga sušijo v senci na odprtem zraku. Iz listja se pripravlja alkoholni čaj, ki se uporablja kot grenko sredstvo za izboljšanje apetita in zdravljenje malarije.

Sončnično seme vsebuje veliko količino maščobnega olja, ki ga sestavljajo gliceridi, stearinska in druge kisline, pa tudi beljakovine in ogljikovi hidrati.

 • V kozmetiki se s pomočjo toplih obkladkov s sončničnim oljem zdravi suha, uvela koža obraza in rok
 • Sončnično olje je eno najbolj poznanih olj in je bogato z nenadomestljivimi kislinami, ki so nujne za človeka. Za normalno delovanje organizma je potrebno vsak dan zaužiti eno žlico olja ( nerafiniranega ). Le-to iz organizma izloča terol in stimulira izločanje žolča
 • Je izredno dobro za kuhanje, peko, cvrtje in solatne prelive
 • Pomaga pri metabolizmu holesterola ter preprečevanju ateroskleroze
 • Sončnično olje ima rahlo diuretske lastnosti, ter pomaga k zdravemu razvoju zob pri odraščajočih otrocih

Kašelj

V 2/3 lončka čaja dodajte eno žlico sončničnega olja. Čaj uživajte vsak dan zvečer pred spanjem, dokler ne ozdravite.

Artritis

Vzemite 200 g sončničnega olja in 30 gramov zmletega lovorovega listja. Zmešajte i pustite šest dni stati na toplem mestu. Precedite, potem pa spet pustite nekaj časa stati. S tem pripravkom masirajte obolela mesta.

Hipertenzija

Vzemite po 20 g koprca in baldrijanove korenine ter 30 g trave srčnice. Žlico zmesi zamešajte v lončku zavrete vode in pustite stati 30 minut. Precedite. Jemljite po 1/3 lončka trikrat na dan.

Nosni izcedek

Na pari 30-40 minut vrite en lonček sončničnega olja, potem pa v ohlajeno olje dodajte 2-3 stroke česna in četrtino ene čebule. Zmes naj stoji dve uri, potem pa jo precedite. Pripravek uporabljajte kot kapljice za nos, po 1-3 kapljice naenkrat.

 

 MAKOVO OLJE

http://www.austria.info/media/13712/mohnblumen--bmlfuw-rita-newman--d.jpg

Makovo olje je koristno za kožo, saj nanjo deluje zelo vlažilno in jo greje, zato je sestavina mnogih kvalitetnih kozmetičnih izdelkov. Lahko pa ga na kožo mažemo tudi samo, saj izboljšuje delovanje kože pri kožnih obolenjih.

Makovo olje pridobivamo s hladnim stiskanjem semen vrtnega maka. Mak o obliki zrnja ima že dolgo svoje tradicionalno mesto v slovenski kulinariki, predvsem v prekmurski kuhinji, kjer je ena posebnih sestavin številnih jedi, kot je na primer prekmurska gibanica ali rezanci z makovim prelivom in podobno.

 

Makovo olje daje telesu še več kot semena, je koncentracija najboljšega, kar semena vsebujejo. Olje ima nežen, sladkast okus. Makovo olje je primerno  za pripravo vseh vrst jedi, še posebej pa ga priporočajo za izboljšanje okusa testenin in krompirja. Uporabimo ga lahko namesto masla pri pripravi pire krompirja. Da ohranimo kvaliteto tega hladno stiskanega in nerafiniranega olja, ga ne smemo segrevati, zato ga dodajamo jedem na koncu, ko so že pripravljene.

 

Makovo olje in zdravje

Še ped prihodom raznih energetskih pijač v modo, so športniki pili makovo olje, pripravljeno z medom, da so si s tem zagotovili dobro zdravje in vzdržljivost. Zakaj je makovo olje pomembno za naše zdravje?

 

To olje ureja prebavo, še zlasti v debelem črevesju, ker vsebuje veliko cinka, ki je v telesu odgovoren za pravilno prebavo in delovanje trebušne slinavke, jeter in nadledvične žleze. Skupaj z jodom in drugimi minerali cink vpliva na telesno temperaturo, ker ustvarja toplotno reakcijo. Pod vplivom cinka se sprošča adrenalin, v želodcu in črevesju se sprosti toplota, ki je potrebna za delovanje žlez in obrambnega mehanizma. Cink v olju omogoči tvorbo encimov trebušne slinavke in je tudi sestavni del inzulina.

 

V Planetu zdravja pravijo, da če to olje žvrkljamo,  se sprostijo napetosti v trebuhu, trebuh se prekrvavi in zastoji limfe v trebuhu se zmanjšajo ali povsem odpravijo. Žvrkljanje olja je tudi pogoj za dobro prekrvavitev rok in nog, pa tudi glave, kar posledično omogoči taka sprostitev v centralnem delu telesa. Zato se ob dolgotrajnejšem jemanju in zadostnih drugih pogojih v telesu, lahko izboljša tudi vid.

 

Makovo olje je koristno tudi za kožo, saj nanjo deluje zelo vlažilno in jo greje, zato je sestavina mnogih kvalitetnih kozmetičnih izdelkov. Lahko pa ga na kožo mažemo tudi samo, saj izboljšuje delovanje kože pri kožnih obolenjih.

 

 ARAŠIDOVO OLJE

 

http://images0.zurnal24.si/slika-600x340f-1334294919-725020.jpgArašidi so energetska bomba, saj vsebujejo 50% maščob, okoli 25% beljakovin in 10%ogljikovih hidratov, predvsem škroba. Vsebujejo precej beta karotena, vitamina E in vitaminov B skupine, od rudnin pa kalij, fosfor, magnezij in veliko železa.

Arašidovo olje, znano tudi kot kikirikijevo, vsebuje od 20 do 30 odstotkov mono nenasičenih maščobnih kislin in od 55 do 75 odstotkov polinenasičenih maščobnih kislin ter vitamin E, vsebuje pa tudi oleinsko in linolejsko kislino.

To olje je zelo priljubljeno v južno indijski kuhinji, pogosto pa se uporablja tudi v kitajski kuhinji. Zaradi svoje sestave je primerno za kuhanje pri visokih temperaturah in cvrenju, ocvrti hrani pa vdahne tudi poseben, eksotičen okus.

Posebnost arašidovega olja je, da pri cvrtju ne

vpije arome hrane.

 

V njem lahko cvrete različno hrano drugo za drugo, saj bi pri tem vsaka ohranila svoj okus. Je polnega in dokaj močnega okusa, še posebej primerno je za pripravo azijskih jedi.

 Priporočljivo za nego suhe kože, las in nohtov. Uporablja se ga lahko tudi kot masažno olje.

    

OLJE MAKADAMIJE

 Olje makadamije deluje blagodejno v sinergiji s kožo. Visoka vsebnost maščobnih kislin (oleinske, linolenske in palmitinske kisline), vitaminov (A, E) ter mineralov (kalcij, magnezij, kalij) ščiti in varuje kožo, pomaga pri njenem hitrejšem obnavljanju ter jo intenzivno neguje.

Hranljiva vsebnost olja makadamije kožo nahrani, poveča njeno prožnost in elastičnost. Še posebej primerno je v dobi adolescence in med nosečnostjo. Spada med bolj obstojna olja, je zelo dobro mazljivo in se zaradi svoje sestave hitro vpije v kožo.

MAKADAMIJA IN ZDRAVJE

http://www.lose-weight-with-us.com/images/macadamia-nut-calories.jpgHladno stiskano olje makadamije je pridobljeno iz oreškov drevesa makadamije, ki raste v Avstraliji. Olje makadamije ima odličen, poseben okus po oreških in zelo ugodno sestavo maščobnih kislin, podobno oljčnemu olju. Olje lahko uporabimo za dober okusa jedi že v majhnih količinah (nekaj kapljic). Olje makadamije priporočamo za hladno pripravo jedi, pripravo solat – še posebej zelenih, kot tudi mesnih jedi (nežne vrste belega mesa: perutnina, ribe, teletine) ali kot začimbni dodatek pri juhah in sladkih jedeh.

 Makadamija oreški so del zdravega prehranjevanja že stoletja. Makadamija orešček ne vsebuje holesterola in je bogat mono nenasičenih maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da imajo mono nenasičene maščobne kisline pozitiven učinek na visoko vsebnost maščobe v krvi. Prav zato je makadamija prava izbira pri dietah namenjenih znižanju maščobe v krvi.

 Ljudje ki so aktivni (športniki, najstniki, otroci v odraščanju… ) potrebujejo nepopustljiv vir energije za ves dan. Makadamijo zelo radi uživajo vegeterijanci, saj je pomemben in slasten dodatek k njihovim dijetam. Zdrobljen po žitaricah in dodan sadnim ter zelenjavnim solatam izboljša hranilno vrednost.

 POZITIVNE LASNOSTI OLJA: varuje srce in ožilje, zmanjšuje kopičenje maščobnega tkiva v telesu in holesterol v krvi.

  

BUČNO OLJE

http://www.infolife.si/modules/aktualno/uploads/bu%C4%8Dno_olje.jpg

Bučno olje je obogateno z vitamini A, B1, B6, C in E.

Bučno olje vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, magnan, fosfor in železo. Vsebuje tudi esencialne omega 3 maščobne kisline ki jih v izobilju.

 Priporočljiva uporaba:

 • mišice mehurja in s tem ohranja njegovo normalno delovanje
 • pri moških preprečuje povečanje prostate
 • ščitijo pred prezgodnjim procesom staranja in aktivirajo delovanje možganskih celic
 • olje se uporablja kot dietna hrana pri shujševalnih kurah, pri želodčnih in sladkornih boleznih,
 • olje deluje protivnetno in spodbujajo telo, da porabi zaloge maščob
 • ker so buče diuretik, pomagajo pri izločanju seča, pri odpravljanju ledvičnih kamnov, kroničnem zaprtju, hemoroidih in vnetju črevesja
 • preprečujejo bolezni srca in ožilja ter zaradi velike vsebnosti karotena varujejo naš vid
 • osteoporoza, pomaga pri uravnovešanju visokega krvnega tlaka
 • seme uporabljamo kot sredstvo za mokrenje in proti črevesnim parazitom
 • uživamo ga tudi pri obolenjih urogenitalnih organov

 

V ljudskem zdravilstvu so buče zelo cenjene. Priporoča se jih kot obkladke za otekle in preutrujene noge, boleče in pekoče krčne žile ter ture. Bučno olje se uporablja za masažo pri glavobolih, bolečinah v hrbtu, revmatskih težavah ter pri vnetih in bolečih mišicah. Redno uživanje bučnega olja blagodejno deluje na kožo, krepi zobe, kosti in lase.

 

Buče so bogate s karotenoidi, ki imajo številne dobrodejne učinke na očesno mreno in degeneracijo rumene pege. Varujejo pred različnimi vrstami raka, denimo pred rakom na pljučih, širokem črevesju, materničnem vratu, mehurju, koži in dojkah.

Meso buče se obnese pri vnetju črevesja in pripomorejo pri prebavi.

Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je terapevtska metoda, ki s pritiskanjem na posamezne cone stopala ali dlani sprosti in harmonizira celotno telo. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal izhaja iz predpostavke, da so dlani in stopala mikrokozmos v katerem se odraža celotno telo. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal ni metoda s katero bi postavljali diagnoze, niti ni metoda s katero bi lahko nadomestili medicinsko zdravljenje. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se prične z nožno masažo, ki osveži in sprosti stopala ter poskrbi za boljšo prekrvavitev. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal traja 45 minut. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je preventivna in kurativna metoda. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal lahko predstavlja obliko preventive, ki v dinamičnem nihanju našega počutja ohranja ravnovesje na strani zdravja. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal lahko predstavlja tudi obliko kurative, ki blaži naše manjše vsakodnevne tegobe. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal sega daleč v zgodovino in se je razvijala sočasno z razvojem človeštva. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se je razvijala na različnih koncih sveta. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je učinkovita zdravilna metoda za telo, um in duha, saj ob pristopu izkušenega refleksoterapevta deluje na globlji ravni. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal obravnava človeka celostno in je človeku prijazna metoda. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal uporabljamo pri boleznih, bolečinah in težavah stopal in nog, predvsem pa pri bolečinah v hrbtu, prebavnih in menstrualnih motnjah, pri stresu, glavobolih in pri sproščanju celotnega telesa. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal je zdravilska metoda, s katero aktiviramo zdravilne moči telesa. Refleksoterapija, refleksna masaža stopal se je izkazala za izredno dragoceno pri zdravljenju različnih obolenj in je postala neizogibno potrebna. Masaža Masaže Koristi, ki jih pridobimo z masažo je mnogo. Med vsemi masažami je zagotovo največ povpraševanja po klasični ali športni masaži. Tečaji masaže so predvsem namenjeni začetnikom. Da je masaža zelo pomembna in zdravilna. Masaža z dotikom skozi drgnjenje ali gnetenje delov telesa sprosti mišice. Masaža se je prvič pojavila na papirusu. Beseda masaža je najverjetneje izpeljana iz grške besede. večina od nas zaželi kdaj masažo. Ob masaži se sprostimo. Masaža je bolj pomembna kot si lahko zamislimo. Izvajamo klasične masaže, terapevtske masaže, športne masaže in tudi na masaže. Odločite se lahko za delne masaže ali delno masažo. Z masažo odpravimo ali omilimo morebitne bolečine . Masaža je lepo darilo.